Tandhygienist Marie Sand


                               Jag heter Marie Sand, är född i Eskilstuna 1960 men flyttade till kärleken och Sandviken på skärtorsdagen 1989. Tredje dag påsk samma år väntade ett jobb som tandsköterska på Folktandvården i Hedesunda och där blev jag kvar till 1998, bortsett från ett år för vidareutbildning till tandhygienist 1990.


I slutet av 2000 lämnade jag Folktandvårdens specialisttandvård för tandlossningssjukdomar och började arbeta i mitt nystartade tandhygienistföretag. Sedan 2006 är jag en av delägarna i Munhälsan. 
                                   
Tandhygienistyrket och att driva företag är för mig en livsstil.
Förutom sedvanliga arbetsuppgifter som tandhygienist sköter
jag företagets ekonomiska administration.

Ordning och reda i verksamheten är en ledstjärna och därför har jag blivit en drivande kraft i det lagstadgade kvalitetssäkringsarbetet.
Under åren 1997 till 2021 var jag styrelseledamot i Gävleborgs tandhygienistförening och under åren 2011-2017 var jag även styrelseledamot i Thusab, Sveriges Tandhygienistförenings utbildnings- och serviceaktiebolag . Sedan januari 2015 deltar jag  i Sveriges Tandhygienistförenings styrelsearbete, utöver delar av fritiden läggs cirka 25 dagar per år på styrelsemöten och övriga uppdrag. 
Under åren 2017-2020 ingick jag i P&G Global Dental Hygiene Advisory Board, som träffades en gång per år på andra sidan Atlanten eller här i Europa.

Legitimationsyrket och företagandet kräver att man håller sig uppdaterad och varje år viks 8-10 dagar till fortbildning. Vid sidan av arbetet har jag kompletterat min ettåriga utbildning till fyra år och min akademiska titel är nu medicine magister med inriktning mot odontologisk profylaktik.


 
 


               
Under åren 2012-2014 investerades stora delar av fritiden i forskningsprojektet  "Alkoholkonsumtion och utfall efter behandling mot generell tandlossning", som resulterade i en D-uppsats för magisterexamen i odontologisk profylaktik vid Karolinska institutet.  Forskningsprojektet bestod bland annat av en enkät, som skickades ut till drygt 700 personer hösten 2013. Kuverten laddades hemma vid köksbordet, med stor hjälp av övriga medlemmar i hushållet.För den som föredrar en lättläst populärvetenskaplig version

2007 försvarade jag min C-uppsats , ”Munhälsa efter tandhygienistbehandling hos patienter med tandlossning”, och erhöll då en filosofie kandidatexamen i vårdvetenskap med inriktning munhälsa.   

              Kroppen hålls i form med raska (hund-)promenader, orientalisk dans och yoga. 
Vila och återhämtning får jag tillsammans med min make Stig, antingen hemma eller på något kulturellt evenemang.
Vårt hem, vår trädgård, allt om mat, våra katter och vovvarna är mina största fritidsintressen. 
Kort efter att jordklotets mest bortskämda katt Leo somnat in sommaren 2014 adopterade vi de ljuvliga skapelserna
Fanny och Alexander från Gefle Katthem. Familjen har expanderat och består nu även av de pensionerade jakthundarna Loke och Diva.

                                   
                  


   

      

  
Här blir Marie spådd en lysande framtid i
turkisk kaffesump

 


I Sydafrika med Tandhygienistföretagarna 2013 för Internationella tandhygienistföreningens första symposium på den afrikanska kontinenten. En dag hade vi bokat för en  "internkurs" om tandvårdsstödet med mig som föreläsare.  
 
                                                      


Några utflykter hann vi med - Godahoppsudden, vindistriktet Stellenbosch, valsafari och Cheetaresort med räddningsprogram för geparden. Dresscode: regnställ eller vindtät jacka!

  

Som grädde på moset två dagar på Kapama river lodge i Krugerparken för semester med safari! Äntligen lite sol och värme!